Ezzel a recepttel be is zárnám a karácsonyi menüm receptjeit, mivel kénytelen vagyok már tényleg a tettek mezejére lépni.:-))
A recept D. Karácsony Irén: A reformkonyha örömei c. könyvében található.
Reform mákos guba
Hozzávalók (4 főre, 1 csésze = 2,5 dl):
kb. 1/2 kg szikkadt barna kenyér (teljes kiőrlésű kifli receptje itt)
2 ek. búzakorpa
2 ek. búzacsíra
2 ek. étolaj
1 csésze feles tej (fele pl. rizstej + fele víz)
1 csésze darált mák
1/2 marék mazsola
méz, ízlés szerint az édesítéshez
Egy akkora lábosba, amelyben kényelmesen tudjuk majd kavargatni a gubát, beleöntjük az olajat és a tejet. Feltesszük nagy lángra, és amikor forr, beleszórjuk a kb. centiméteres vastagságú szeletekre vágott kenyeret/ kiflit. Azonnal takarékra tesszük, és néha óvatosan megkeverve hagyjuk, hogy a fedő alatt magába szívja a tejet és a vizet. Ha a folyadéktól nem puhulna meg eléggé a kenyér, akkor pótolhatunk még hozzá egy keveset. Ezután adjuk hozzá a búzakorpát, a búzacsírát, a mazsolát, és még egy kicsit pároljuk a fedő alatt. Ha a mazsola is pufókra telt, rászórjuk a kenyérdarabkákra a mákot, óvatosan elkeverjük, hogy ne törjön masszává, és máris tálalhatjuk. Legjobb, ha mindenki a saját tányérján édesíti egy kevés mézzel.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése