Tegnap a Tesóméknál voltunk vidéken az adventi gyertyagyújtás alkalmából, így valami karácsonyos tortát kerestem desszertnek. Herbert Walker reform sütis szakácskönyvében találtam ezt a receptet, ami nagyon bejött az egész családnak!:-) Bár sógorom állítólag némiképp aggódott, mikor megtudta, hogy én viszem a desszertet, mondván, nehogy megint valami nagyon reformos, 'barna'lisztes legyen.:-)) Aztán végül neki is ízlett (vagy legalábbis ezt mondta:-). Ja, azért azt hozzá kell tenni, hogy a két 2 éves (a mienk, és Tesóméké) nem annyira volt elragadtatva tőle...
Az íze amúgy nem túl édes, ezért aki a nagyon édes ízekhez van szokva, esetleg kicsit több mézet tehet bele.
A fügekávé pedig a bezátatott szárított füge áztatóvizével készült, ugyancsak Walker ötelete alapján. Érdekes, édes, nem túl domináns alapízt adott a kávénak.
Fügés diótorta
Hozzávalók:
A tésztához
150 g szárított füge
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott tk. foszfátmentes sütőpor
30 g méz
1 tojás + 1 tojássárgája
100 g növényi margarin
A töltelékhez220 g dió, finomra darálva
120 g méz
3 tojássárgája + 4 tojásfehérje
2 ek. szójatejszín
3 tojássárgája + 4 tojásfehérje
2 ek. szójatejszín
A fügét leöntjük meleg vízzel, hogy teljesen ellepje, és lefedve legalább 1 órát áztatjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral. A mézzel, a tojással és tojássárgájával, illetve margarinnal tésztává gyúrjuk, majd letakarva 30 percig a hűtőben pihentetjük. A beáztatott fügéről leöntjük a vizet, és félretesszük, majd a fügét pürésítjük. A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk, és egy kizsírozott kapcsos tortaformát (24-26 cm-es) kibélelünk vele úgy, hogy kb. 3 cm magas peremet is formázunk. A fügemasszát rákenjük a tésztára.
A töltelékhez a mézet habosra keverjük a tojássárgákkal, majd belekeverjük a darált diót és a szójatejszínt. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a diós masszához adjuk, amit aztán a fügekrémre terítünk, a tetejét finoman elsimítva. A tortát 180 fokon kb. 1 órát sütjük (én légkeveréssel kezdtem, de fél óra elteltével nagyon pirulni kezdett, így alufóliával letakartam a tetejét, és 'sima' alul-felül sütésre tettem.
Fügekávé
Hozzávalók:
füge-áztatóvíz
füge-áztatóvíz
víz
3 tk. Nescafé
3 tk. Nescafé
Az áztatóvizet egy lábasba tesszük, és annyi vízzel felöntjük, hogy 0,5 l legyen a folyadékmennyiség. Felforraljuk és beletesszük a kávét.
Tipp: az édes alapíz mellé nem szükséges további édesítés, a tej és tejszím -ízesítés sem szükséges.
Mostanában izgatnak az ilyen típúsú reform édességek. Újabb remek ötlet Tőled.
VálaszTörlésMarmelade!
VálaszTörlésKöszi, akkor hajrá!:-)
Ha minden jól megy, a napokban érkezik egy újabb reform sütis könyvem, ami kizárólag karácsonyi sötik lesznek. Remélem, még időben, és akkor ki tudok próbálni néhányat.:-)
siccike!
VálaszTörlésÉn valamikor azt hallottam egy dietetikus ismerősömtől, hogy 6 éves kora alatt nem ajánlottak a szójás dolgok. Nem emlékszem, hogy miért. Utána kéne nézni...Én ezért nem is merek adni a gyereknek.Aki önkéntes vega :) Illetve ritkán elfogad egy kis rántotthúst.És rossz evő játszmásítva :( Sokszor inni se akar, mert rájött, hogy attól borulok ki a legjobban.
Én egyébként magam kreálom a reform sütiket. Általában csak kicserélem a hozzávalókat teljes kiörlésű lisztre, minimalizálom a cukrot (illetve darált mazsolával pótlom) és mondjuk sütőpor helyett szódabikarbónát teszek bele. Általában sikerülnek :)
VálaszTörlésTeofil!
VálaszTörlésDarált mazsola? Érdekes, ezt a tippet még nem hallottam. Nem túl költséges? Én is általában a finom lisztet csak egyszerűen teljes kiőrlésűre cserélem, de pl. Dulmina azt írta a blogján, hogy ő ilyenkor több folyadékot is zokott bele tenni.
Teofil!
VálaszTörlésHát, igen erről is eltérőek a vélemények, hány éves kortól ne egyen szóját a gyerek, ált. 1 évest szoktak minimunként emlegetni. És leginkább azért, mert elég erős lehet hajlam esetén az allergizáló, illetve azt kiváltó hatása.
A hozzászólások alapján ez a gyerek-nem-eszik történet úgy látom, nem is olyan ritka... Van mit dolgoznunk magunkon.:-)