Oldalak
2007. december 30., vasárnap
Szilveszteri büféötletek vegásoknak
2007. december 28., péntek
Lassan járj!/ Va' piano! - éttermi tapasztalat
Kókuszos csokigolyók (lakto)
Az alaprecept jó szerintem, de valószínűleg jobb lenne - ahogy a recept is megadja - frissen őrölt liszttel készíteni! A 'nem reformisták' túlzottan nem értékelték, bár férjem szerint is jó volt...
Fogyasztás javasolt 1 napig a hűtőben pihentetni, de utána kicsit megkeményedtek...
Ha valaki kipróbálná, szívesen várom az egyéb tapasztalatokat... Mert tényleg olyan egyszerű!:-)
Kókuszos csokigolyók
Hozzávalók (kb. 28-30 db golyóhoz):
100 g vaj
150 g méz (legközelebb min. 180-200 g mézzel próbálkoznék, hogy édesebb legyen)
2-3 ek. keserű kakaópor
375 g zab, finomra őrölve (én 170 g 'kész' zabpehelylisztet használtam, többet nem mertem már beletenni, mert így is elég kemény lett)
6-7 ek. tejszín/ vagy szójatejszín
kókuszreszelék
A vajat kicsit felolvasztjuk, majd a mézzel és kakaóval elkeverjük. Hozzáadjuk a zablisztet és apránként a tejszínt. egy teáskanállal kiveszünk egy adag masszát, és a kezünkkel golyót formázunk belőle. Kókuszreszelékben megforgatjuk, és 1 napig a fogyasztás előtt hűtőben tároljuk.
Fahéjas keksz (vegán)
Fahéjas keksz
Hozzávalók (1,5 tepsi keksz lett belőle, ebből is inkább dupla adagot vennék legközelebb):
120 g teljes kiőrlésű búzaliszt
80 g rizsliszt
80 g zabpehelyliszt
5 ek. karobpor
1 tk. őrölt fahéj
100 ml juharszirup (én 'agave szirupot' használtam)
4 ek. extra szűz olívaolaj
100 ml rizstej (vagy amennyi szükséges a tészta összegyúrásához, de nekem elég volt az 1 dl)
1/2 tk. tengeri só
szezámmag
Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, a karobport és a fahéjat, a sót, majd hozzáadjuk a juharszirupot és az olajat. Tésztává gyúrjuk annyi rizstej hozzákeverésével, hogy puha és sima tésztát kapjunk. Egy kicsit ragadós lesz, ezért esetleg érdemes két sütőpapír közé téve kinyújtani (nekem nem volt az, simán ki tudtam nyújtani). Nyújtsuk ki a tésztát egészen vékonyra (2-3 mm vastagságúra), majd egy derelyevágó segítségével vágjunk belőle rombusz formákat. Tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe zsírpapíros tepsire téve a kekszeket, és süssük kb. 15-20 percig, amíg kicsit sötétedni kezd a tetejük. A sütőből kivéve kenjük be juharszirupba mártott ecsettel a kekszek tetjét és szórjunk rájuk szezámmagot. Kihűlés után kicsit megszórhatjuk még fahéjjal.
Narancsos-kókuszos halmocskák (lakto-ovo)
Narancsos-kókuszos halmok
Hozzávalók (ebből az adagból bő 1 tepsi kis halmocska sült ki, legközelebb inkább min. 1,5-2-szeres adagot vennék belőle):
75 g kezeletlen bio mazsola
25 g vaj
80 g kókuszreszelék + a díszítéshez
100 g méz
1-2 tojás
1 bio narancs lereszelt héja
2 ek. narancslé
fahéj (én 1 tk.-nyit tettem bele)
1 tk. foszfátmentes sütőpor
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
2007. december 26., szerda
Karácsonyi beszámoló
Ez olyannyira jól sikerült, hogy Férj úgy jellemezte, olyan ízvilág, mintha egy Gourmand étteremben ennénk éppen!:-) A húsevő részlegnek elkészítettem a narancsos szejtán pulykamelles változatát, így ők ketten - merthogy Babóca is inkább amellett döntött - azt ették.
2. Közepes sikerek
Ez is egy hirtelen felindulásból elkövetett apró a német karácsonyi könyvemből, aminek az alapreceptje nem rossz, de némi feljavításra azért szorul még... Viszont nagyon gyorsan, 'last minute' is elkészíthető!
2007. december 21., péntek
ANGYALRÖPTÉS SZÉP KARÁCSONYT!
Kedves ismert és kedves csendes háttérolvasóink!:-)
Kívánunk Mindannyiunknak sok-sok csendes Angyalröptét az elkövetkezendő napokban!
Legyetek együtt sokat kis-nagy családotokkal, majd aztán süssetek-főzzetek-egyetek finomakat, de pihenjetek is!:-)
Szeretettel: siccike, Á-Baba, Zé-Apa:-)
Legközelebb Karácsony után jelentkezünk.:-)
Reform mákos guba
Reform mákos guba
Hozzávalók (4 főre, 1 csésze = 2,5 dl):
kb. 1/2 kg szikkadt barna kenyér (teljes kiőrlésű kifli receptje itt)
2 ek. búzakorpa
2 ek. búzacsíra
2 ek. étolaj
1 csésze feles tej (fele pl. rizstej + fele víz)
1 csésze darált mák
1/2 marék mazsola
méz, ízlés szerint az édesítéshez
Sütőtökös lasagne (vegán)
2007. december 20., csütörtök
Vegetáriánus ünnepi sült (vegán VAGY lakto-ovo)
Ezt a receptet egy német vegás honlapon találtam, és egy ideje már nagyon izgatja a fantáziámat. Úgy tervezem, hogy előre megsütöm és lefagyasztom, mert 25-én kellene vidékre szállítanunk, aztán majd meglátjuk mi sül ki belőle...
Ünnepi zöldfűszeres diósült vegetáriánus szósszal
Hozzávalók (6-7 főre):
1 vöröshagyma, felaprítva
50 g margarin
1 tk. szárított kakukkfű
1 ek. teljes kiőrlésű liszt
bő 1/4 l tej, vagy szójatej
250 g darált dió
100 g friss barnakenyér-bél
só, bors
2 tojásfehérje, vagy 2 evőkanál szójaliszt
margarin zsírozáshoz
zsemlemorzsa a forma beszórásához
A töltelékhez:
175 g friss barnakenyérbél
100 g margarin
4 ek. petrezselyemzöld, felaprítva
1 hagyma, felaprítva és megpirítva
1 tk. szárított majoranna
1 tk. szárított kaukkfű
2 tojássárgája, vagy 2 ek. szójaliszt tojáspótlásra
A szószhoz:
1 vöröshagyma, felaprítva
2 ek. olaj
2 ek. teljes kiőrlésű liszt
1 gerezd szétpréselt fokhagyma
1/2 l zöldségleves
2 ek. szójaszósz
só, bors
Karácsonyi narancsos szejtánszelet (vegán)
2007. december 18., kedd
A MI karácsonyi vegetáriánus menünk!:-)
Az előző évektől eltérően, idén mégis lesz némi hús szentestén, mert Férj annyira kérlelt, hogy "naaa, de lécci, az elmúlt években úgyis mindig vegásat ettem Szentestén"!:-)
December 24.
Itthon leszünk édes hármasban, kis családunkkal.
Ebéd:
- brokkolikrémleves
- reform mákos guba
Vacsora (ez olasz menü, hogy Babóca kedvére tegyek a tésztában:-):
- sütőtökös lasagne
- narancsos szejtánszelet / férjnek+Babócának? narancsos pulykaszelet
- indián zöldség-puffancs
- vegán karácsonyi tiramisú + aprósütik
December 25.
Ebéd makrobiotikus anyámnál húsevő húgomékkal.:-)A húsosat anyám készíti, a vegásat én bevállaltam.
- zöldségkrémleves
- lasagne-maradék
- vega ünnepi sült
- párolt vörös káposzta + gombóc
- mákos kalács + sütik
A recepteket majd megpróbálom feltenni még előtte.:-)
Lugosi Konyha tapasztalat - VEGÁN ebéd a dobozból
Na, szóval, a múlt héten a hektikus szülinapi készülődés közepette több alkalommal is rendeltem vegán ebédet (időnként vacsorát is) a Lugosi Konyhától, mondván együnk valami egészségeset akkor is, amikor végképp nincs időm főzni. Háááát, vegyesek a tapasztalataim, az ötös skálán 3,6 lenne az általam kapott osztályzatuk...
Internetes rendelés: én mindig a neten keresztül szoktam rendelni az egyszerűség és maradandóság kedvéért, itt viszont van még néhány hiányosság:
- miután rendeltél, kiírja az oldal, hogy elfogadtuk, de a saját mail címedre nem kapsz semmilyen visszaigazolást;
- amikor újból belépsz a jelszavaddal, sehol nem tudod visszanézni az adott heti rendeléseid, hanem ismét üres megrendelő jelenik meg. Így pl. amikor probléma merül fel, csak a saját memóriádra hagyatkozhatsz, miből mennyit kértél...!
El is gondolkodtam, hogy jaj ugye ez nem lesz állandó tendencia, mert korábban a Napkonyhát is azért hagytam el többek közt, mert egy idő után úgy tűnt, mintha csak natúr fokhagymát ennék állandóan, olyan töményen volt benne mindenben, plusz ott is baromi kis adagokat hoztak....
Viszont én mindenkinek adok több esélyt kezdetben, ezért rendeltünk még (Norbinak is adtam anno, de nem élt vele...:-))).
Ebéd+vacsora+a vigasz-süti:-)
Ebéd: fokhagymás-gombás szejtán, zöldborsós pürével, 960 FtPüré nem érkezett, helyette párolt borsó + sült krumpli valami szósszal.
Mennyiség: ezalkalommal teljesen jóllaktam vele, mivel én ettem belőle egyedül.
Minőség: nagyon finom volt, de a fokhagyma, jaj, az megint igencsak tobzódott... Férjem estére már teljesen kiakadt, hogy már megint..?!.:-)))
Babóca tetszés: nem volt hajlandó megkóstolni egy tartozékát sem, így tesztelési lehetősége nm volt, úgyhogy az előző nap itthon főzött vacsinkat ette...
Vacsora: spárgás penne, 530 Ft
Mennyiség: teljesen rendben volt, ketten Babócával jóllaktunk belőle!
Minőség: totál íztelen, olyannyira, hogy nem is tudtam beazonosítani, mit eszem, vissza kellett keresnem a menün. Spárgát talán 1 szálat találtam benne...
Babóca tetszés: ízetlensége ellenére, tésztavoltának köszönhetően teljes siker.:-)
Süti: mészes puszedli, 390 Ft, ha valamilyen menühöz rendeled
Ezt nem ragoznám, két jól megtermett, finom süti, amibe Babóca bele se kóstolt sajnos:-(
A rákövetkező héten még rendeltem 3x, amikor is a háromból kétszer 14h felé jött meg a szállító (13h-ig bezárólag helyett...), mondván, hogy csak fél tíz után lettek készen a konyhán a kajával... Ez ugye nekünk azért nagyon gáz, mert a gyerek 12h-kor szokott ebédelni, max. 12.30-ig kihúzom még vele, na de f2-ig, vagy 2-ig???? Úgyhogy 'ad hoc' mindkét alkalommal valami fagyasztottat kellett elővarázsolnom a hűtőből éhes ordítások közepette. Ezzel így nálam akkor eléggé kihúzták a gyufát....
Vacsorát is rendeltem még kétszer, de állati kis mennyiségek voltak, tényleg max. uzsonnára való... Egy alkalommal pedig az ebéd volt olyan kevés, hogy a kétévesem a 3/4-ét egyedül megette a tésztának..... Pedig ő se nagyevő! 960 forintééé
Az ízekkel nem volt probléma, nagyon finomak voltak! Sőt, egyik alkalommal olyan finom volt a kelkáposztafőzelék (egyik amúgy nagy úútáltam), hogy még a tányért is kitunkoltam utána!:-)
Summa-summarum, látszik az igyekezet, de a logisztikán még dolgozniuk kell! Jó, tudom, még csak 1,5 hónapja indultak, lehet majd jobb is....
Meg hát a mennyiség és árarány sokszor nem találkozik számomra! Igen, tudom, hogy drágák az alapanyagok, de ezért az árért akkor sem kellene gyakran gyerekadagokat varázsolni...
Szóval, sajnálattal, de egyelőre mi szünteltetjük őket kicsit, bízva abban és kívánva nekik, hogy javulni fognak a hiányosságok!
2007. december 17., hétfő
Vaníliás kifli reformosan (ovo)
Vaníliás kifli reformosan
Hozzávalók (2 nagy tepsihez):
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
2 tojássárgája
só
50 g méz (A könyv szerzője írta, hogy aki nem rég tárt át a reform-étkezésre, az valószínűleg nem érzi majd elég édesnek a megadott mennyiséget, így javasolt több méz használata. Én legközelebb legalább 80-100 g-ot használnék.)
1 vaníliarúd kikapart belseje
200 g vaj/ vagy növényi margarin
100 g mandula, finomra őrölve
A lisztet a tojássárgájával, a sóval és a mézzel elkeverjük. A vajat feldarabolva hozzáadjuk a mandulával együtt, majd sima tésztává gyúrjuk. 60 percig a hűtőben pihentetjük. A tésztából lecsippentve 0,5 cm vastag és 5 cm hosszú kifliket formázunk. (Na igen, ez elég időigényes művelet.:-)Egy zsírozatlan tepsire tesszük őket és 200 fokon kb. 10 percig sütjük.
Én 5 percig sütöttem légkeveréssel és 5 percig alsó-felső sütéssel.
2007. december 16., vasárnap
Új vegás bloggertársnő!:-)
Zabpehelycsillagok (ovo)
Zabpehelycsillagok
2007. december 13., csütörtök
Á-Baba 2 éves lett!!:-)
Karácsonyi reform tiramisú vegánosan
Hozzávalók:
1/2 csésze erős gabonakávé
Citromosan sült zellercsíkok quinoa-val (vegán)
Hozzávalók (2-3 főre):
200 ml nyers quinoa (ejtsd 'kinva')
1 közepes/nagy zellergumó
2007. december 12., szerda
BABA-ADVENT 13.
2007. december 10., hétfő
Legújabb szerzeményeim;-))
Dreena Burton: Vive le Vegan! c. könyvét azért rendeltem meg, mert egyrészt a szerzőjéről és magáról a könyvről ódákat olvastam az elmúlt félévben az amerikai vegás blogokon, másrészt Dreena maga is kisgyermekes anyuka, így teljesen hitelesnek gondolom. A könyvből még nem főztem, csak olvasgattam a hétvégén, de teljesen lelkes vagyok!!
Dreenának két kisgyereke van, és ez a 2. könyve (amit már idén harmadszorra nyomtak újra, eredetileg 2004-es kiadású). Az első könyve az "Everyday vegan" ugyancsak nagy siker volt, idén pedig megjelent a harmadik, az "Eat, drink, be vegan".
A kanadai Dreenától olvashattok gyerek-és családbarát recepteket a blogján is, itt!
A Vive le Vegan-ban főként receptek találhatóak külön fejezetekre osztva. Ami nekem nagyon szimpatikus, hogy teljes fejezetet szán a reggeliknek+tízóraiknak, és külön egyet az uzsonnáknak. Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem általában pont ezek az étkezések okozzák a legtöbb fejtörést. Ebédet+vacsorát még csak-csak kitalál az ember, de a tízórai+az uzsonna mindig agyalós.:-)
Egy teljes fejezetben részletezi a vegán babák és tipegők étkezését, a hozzátáplálás lépéseit 6 hós kortól kezdve 2 éves korig bezárólag. 3 havonta leírja, most éppen mit miért vezessünk be a picik étkezésébe.
Ami nagyon jó, hogy van benne egy összefogó táblázat a hozzátáplálás lépéseiről. A Kismama Magazinban szokott megjelenni egy hasonló a vegyes táplálkozáshoz, itt viszont ugye vegánra fordítva az egész. Terveim szerint ezt mindenképpen szeretném majd feltenni ide a blogra!:-)
A receptekben megadott hozávalók 80%-ban már nálunk is beszerezhetőek. Érdekesség, hogy nagyon sokat használ kendermagot!, amin először rendesen le is akadtam, de aztán utánaolvasva kiderült, hogy rendkívül hasznos fehérjepótló (az amaránthoz és quinoa-hoz hasonlóan), illetve esszenciális aminosavakat és Omega3+6-ot is tartalmaz, amik a gyerekeknél az agy fejlődésében (is) játszanak fontos szerepet.
Amúgy külalakra a könyben sajna egy darab színes fotó, rajz, vagy ábra sem található, de ezért ismét kárpótol a tartalom!:-))
A második könyvecske (ugyancsak fotók nélkül:-( Herbert Walker: Vollwertige Weihnachtsbackerei mit Pfiff c. könyve. Ebben teljes értékű/ reform karácsonyi sütirecepteket lehet találni. Walkertől (aki amúgy egy vegás éttermet működtető építészmérnök:-) már van két másik könyvem is (a Teljes értékű gyors konyha és a Teljes értékű sütemények c.) és mindegyikben sok fantáziadús recept van. Tőle már csináltam néhányat, mint pl. a gyors almás süteményt és a fügetortát, nagyon finomak voltak!
2007. december 8., szombat
Karácsonyi gyümölcskenyér reformosan (vegán)
2007. december 6., csütörtök
A homeós dokinéninél voltunk...
Jelenlegi meglátása, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy Babóca 1,5 évig tartó frankó szteroid krémes kezelésének köszönhetően a szervezete teljesen telítődött a szteroiddal és méreganyagaival, így esetleg erre való reakcióként jelentkeztek most nála a hevesebb allergiás tünetek (nátha+ekcéma). Ebből adódóan a legelső teendő megtisztítani és megszabadítani a szervezetét mindettől (erre kapott most szereket) + folytatni a tejdiétát, és majd utána térjünk vissza az alkati szer megváltoztatására.
Illetve, ha van valakinek ezügyben tapasztalata, információja, nagyon szívesen venném!
2007. december 4., kedd
Mi kerüljön az egészséges Mikulás-csomagba?
- házi készítésű müzliszelet (Babóca egyik kedvence)
- házi gyümölcskenyér
- egy marék bio mazsola kis celofán-csomagban
- héjas mogyoró (amit utána közösen fel lehet törni)
- piros alma (hogy stimmeljen a dalból a piros alma+mogyoró:-)
- egy kis Hipp almaital
- és az élvezetek kedvéért egy kis főzőszett (merthogy gyakran főzőcskézik játékból, nem is tudom miért:-)))), de lehet ez kisautó, vagy zsírkréta, vagy színes ceruza, vagy bármi apróság, ami eszetekbe jut.
Ti milyen egészséges ajándékot tesztek a csomagba? Szívesen várnám az egyéb ötleteket is!
BABA-ADVENT 5.
Régi családi darabok, avagy látogatás a nagyinál, dédinél
Keressük fel a nagymamát, dédmamát a gyerekekkel, és kérjük meg őket, hadd nézegessenek bele a régi fiókokba, vitrinbe, amiből régi tárgyak kerülnek elő: diótörő, szivarrkínáló, tintatartó, és a karácsonyi díszes doboz. Némelyikről nem is tudjuk, mi célt szolgálnak, a másikról azonnal hosszú mesébe kezd a nagyi. Kérjük meg őket, meséljék el unokáiknak saját gyerekkori karácsonyaik történetét!
BABA-ADVENT 4.
Régi szokás, hogy Borbála napon levágunk egy gyümölcsfaágat, és a meleg szobában vízbe állítjuk. A "becsapott" ág azt hiszi, tavaszodik, és karácsonyra kivirágzik. Nem baj, ha ma elfelejtjük, egy-két nap késlekedés nem számít!:-)
2007. december 3., hétfő
BABA-ADVENT 3.
Olvassunk karácsonyi és téli történeteket kisgyerekünknek!
Válasszuk ki előre a meséket, és huszonnégy színes papírcsíkkal jelöljük ki helyüket a könyvben (több könyvből is válogathatunk). Kilógó végükre ragasszunk egy-egy karácsonyi matricát. Miután az aznapi mesét elolvastuk, kivesszük a könyvjelzőt: a szentestéhez közeledve mind kevesebb lóg ki a könyvből.
- Betlehembe kéne menni/ Móra kiadó
Vegagyerekes és reformdesszertes szakácskönyvek
Arról nem szól a fáma, hogy vegán ételekről van-e szó, de tippem szerint tejtermékes ételekkel vegyesen lehetnek benne receptek. Csecsemőkortól- kisiskoláskorig tárgyalja a könyv a vegetáriánus gyermekek étkezését, gyerekzsúrokhoz és iskolai uzsonnás-csomagokhoz is találni benne tippeket.
Régebben nem igen vettem volna meg egy wc-papír minőségű, fotó nélküli szakácskönyvet, de hát változik az ember, úgyhogy a tartalom jobban izgatta a fantáziám, mintsem otthagyjam.:-) Receptet még nem próbáltam belőle, de ígéretesnek tűnnek a hozzávalók, miszerint fehér liszt alig fordul elő benne, annál inkább mindenféle gabona és különböző lisztfajták, sok olajos mag, aztán pl. hamis túrótorta tofuval, és még a ghí (tisztított vaj) elkészítésének receptjét is megtaláljuk benne!