A könyvből ráébredtem arra is, miért nem esznek a vegánok mézet se! Mert hát az is állatoktól, a méhecskéktől van!:-) Helyette használják pl. a juhar-, agave-, vagy rizs-szirupot.
A hétvégén meglátogattuk Anyukámat, aki ugyancsak vegán (makrobiotikus) étkezik, és hozzá vittem ezt a tortát.
Készítés közben elég gyanúsnak tűnt, lesz-e ebből valaha is süti, de aztán szerintünk nagyon finom ízhatású lett a végeredmény. A tesztelés kedvéért teljesen független szakértőként kóstolót kaptak a Tesómék is, mint anti reform-kajások:-), és ők is áldásukat adták rá. Összhibájaként annyit róttunk fel neki, hogy a tésztája egy kicsit száraz volt...
Figyelem, azonban ez sem a dr. Oetker-féle légies-könnyed sütikhez hasonlítandó, a tésztája ennek is tömöttebb!
Ja, és persze a tortát Babóca is Nagyon szívesen nyammogta!:-)
Morzsás körtetorta
Hozzávalók:
200 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100 gr közepesen durvára darált zab (én ezt zabpehely-liszttel helyettesítettem)
2 tk. sütőpor
40 gr juharszirup
80 ml napraforgó olaj (én 100 ml-t használtam, mert nagyon száraz volt úgy a tészta)
4 ek. körtelé
1 csipet só
A torta tetejére:
5 puha körte (ha túl kemény a körte, tegyük egy szűrőbe, és pároljuk 5-10 percig fahéjas, vagy gyömbéres víz fölött!)
1 citrom leve
80 gr mandula, darálva (én ezt kihagytam az allergia miatt)
2 ek. juharszirup
1 tk fahéj
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a mézzel, az olajjal, körtelével, és sózzuk picit, majd gyúrjuk tésztává és nyomkodjuk egy kb. 24-26 cm-es, kizsírozott kapcsos tortaforma aljára. A körtét hámozzuk meg, felezzük, magozzuk ki, és locsoljuk meg a citromlével. A vágott felükkel lefelé helyezzük a körtéket a tésztára, kicsit nyomjuk is bele.
A darált mandulát keverjük el a kicsit felmelegített juharsziruppal és a fahéjjal, majd öntsük a keveréket a körtékre.
200 fokon jó 30 percig süssük a tortát.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése