Az avokádóval akkor találkoztam először életemben, amikor a "Testkontroll" c. könyvet kezdtem olvasgatni. Ez a '90-es évek elején volt, és akkoriban nálunk még nem nagyon lehetett kapni, ráadásul ha volt is, aranyárban mérték. A Testkontroll viszont amerikai könyvről lévén szó, gyakran adta meg a hozzávalók közt.
Szóval, hosszú évek óta készültem rá, hogy csinálok avokádókrémet.
Nemrégiben aztán rendeltem a biós bácsinktól (500 Ft volt 1 darab!), és megcsináltam az első avokádókrémem.:-)
Bevallom, sokkal rosszabbra számítottam, valójában egész jó lett:-), de tény, hogy igencsak eltér kishazánk ízvilágától. A férjem azt mondta, olyan az íze, mintha friss csipkebogyót enne.:-) A gyermek meg se kóstolta, mivel nem igazán tűr meg semmilyen krémet a kenyerén, már ha éppen eljut odáig, hogy kenyeret eszik! Merthogy a péksüteményeket se igazán csípi, a pogácsán kívül...
Summa-summarum, sztem finom lett, a házisütésű friss tönkölybagettemmel ettem.
Avokádókrém
Hozzávalók:
250 gr avokádó
1,5 ek. fehér balzsamecet
1,5 ek. fűszersó
1 ek. élesztőpehely
fehér bors
Az összes hozzávalót pürésítjük és fogyasztásig a krémet a hűtőbe tesszük.
1,5 ek. fűszersó
1 ek. élesztőpehely
fehér bors
Az összes hozzávalót pürésítjük és fogyasztásig a krémet a hűtőbe tesszük.
Tipp: a balzsamecet elég sós, ezért a fűszersót és az ecetet csak kis adagokban, gyakran kóstolgatva adtam hozzá, mert a mi ízlésünknek pl. túl erős lett volna, ha az egészet belekeverem.
Szia,
VálaszTörlésén fokhagymával, citromlével és néha egy kis kaporral szoktam csinálni az avokádórkémet. Egy avokádóhoz két közepes fokhagymagerezdet - jó fokhagymás lesz - és egy kisebb citrom felét használom - közben sűrűn kóstolgatva, hogy mennyire savanyú. Próbáld ki egyszer így is, szerintem isteni!
Évi!
VálaszTörlésÉrdekes párosítás a kapor az avokádóhoz, próbára érdemes!:-) Köszi a tippet!
Szia :-)
VálaszTörlésÉn Mexikóban ettem igazi avocado krémet, és meglepődtem, hogy mennyire más, mint amit eddig próbáltam.
Szóval ott úgy csinálják, hogy 1 avocadot és 1 közepes kockára vágott paradicsomot, 1 evőkanál apróra vágott fehér hagymát(olyasmi, mint a vörösh. csak édesebb...) villával durvára törnek (nem pépesre!), aztán sózzák, borsozzák, és egy negyed lime levét rányomják. Pici chilli-t raknak bele, (ez elhagyható) és kész.
Azóta elhagytam a többi Avocado krém receptemet, és csakis ezt csinálom a család nagy örömére. Érdemes kipróbálni tortilla chips-el. Nyam :-)
Gabi
Gabi!
VálaszTörlésEgyszer olvastam már valahol az avokádókrémet paradicsommal, de azt gondoltam, az nagyon elferdült verzió.:-) Ezek szerint az az autentikus! Kipróbálandó mindenképp!:-)