Oldalak

2007. szeptember 4., kedd

Uborkakrémleves kapros pesztóval (lakto)

Az elmúlt napok elmélkedései után íme néhány recept még a múlt hétről. Az uborkadömpingnek köszönhetően egyszer már csináltam uborkalevest 2 hete, de az nagyon nem aratott sikert. Ez viszont nagyon bejött a családnak!:-)
UBORKALEVES KAPROS PESZTÓVAL
Hozzávalók (4 főre):
1 salátauborka (kb. 400 gr)
1 vöröshagyma
2 ek. vaj
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. főzőtejszín
800 ml zöldségleves
só, bors
frissen őrölt szerecsendió
A kapros pesztóhoz:
2 csokor kapor
2 ek. repceolaj
40 gr tökmag, vagy napraforgómag
2 ek. tökmagolaj
2 ek. balzsamecet


Az uborkát hámozzuk meg, vágjuk le a végeit, szeljük hosszában ketté és vegyük ki a magjait egy kanállal. Utána kockázzuk fel az uborka húsát. A hagymát aprítsuk finomra.Olvasszuk fel a vajat egy fazékban, adjuk hozzá a hagymát és az uborkát, pároljuk együtt 2-3 percig. Szórjuk rá a lisztet, keverjük jól el és pirítsuk még 1-2 percig. Adjuk hozzá a zöldséglevest és forraljuk fel, majd kis lángon főzzük kb. 10 percig.Közben mossuk meg és rázogassuk le a kaprot. A vastagabb ágakat vágjuk le, és a megmaradt kaprot a repceolajjal és a magokkal aprítsuk fel a robotgép aprító részében. Fűszerezzük a tökmagolajjal, a balzsamecettel és sóval.Keverjük a tejszínt a levesbe és botmixerrel az egészet pürésítsük. sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Egy tányér leveshez egy evőkanál kapros pesztót kínáljunk. Jól illik hozzá a teljes kiőrlésű zsemle.
A pesztó finom sajtrémmel elkeverve is. Kenyérre is kenhetjük, retekkel fogyasztva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése