Oldalak

2007. szeptember 20., csütörtök

Reform gofri juharszirupos mandulakrémmel (lakto-ovo)

A héten nagyon süthetnékem, illetve pontosabban édeset hetnékem támadt.:-)
Lassan 2 hónapja, hogy átálltam a tudatosabb vegetáriánus étkezésre, és azt tapasztaltam magamon, hogy noha korábban a férjemmel közösen szinte minden este bevágtunk kb. egy fél tábla Milkát a "24" egy-egy újabb epizódja alatt, majd hétvégenként tömény sütemény-vadászatot kezdtünk helyi cukrászdánkban, az elmúlt egy hónapban alig kívántam az édességet. A csokira szinte rá sem bírok nézni, a cukrászdai krémes sütikre szintúgy, és fagyit sem kívánok... Én, akitől bármit el lehetett venni, d a krémes sütiket nem!:-)
Aztán most mégis megkívántam némi édeset, úgyhogy Á-Babával (ahogy mostanság saját magát hívja keresztneve kezdőbetűjéből:-), sütésbe kezdtünk.
Az eredmény szerintem nagyon jó lett (nem érezni a teljes kiőrlésű liszt ízét), de be kell vallanom, noha 3-féle ízesítéssel is kínáltam neki, ő leginkább az üres gofrit majszolgatta, amit palacsintának hívott.:-)
A fotón balról-jobbra a 3 íz: egy kávéskanálnyi juharsziruppal elkevert natúr mandulakrém ('Mandelmus'), bio sárgabarack-, és almalekvár.
A recept egy visszafogott zsírtartalmú variáció, hogy ne tocsogjon a zsírban!

Reform gofri
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
50 gr vaj, vagy margarin
70 gr nádcukor
1/2 vaníliarúd, kikaparva
3 tojás
2 ek. natúr joghurt
200 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. sütőpor
50 gr mandula, darálva
ásványvíz (amennyi egy sűrűbb palacsintatésztához kellene)
Habosra keverjük a vajat, a cukrot, és a vaníliát, majd hozzáadjuk a tojásokat és a joghurtot. Elkeverjük a lisztet a sütőporral és a mandulával. Felváltva hozzáadjuk a tojásos vajhoz a lisztet és az ásványvizet, amíg sűrű palacsintatésztát nem kapunk. Kb. 20 percig pihentetjük. Felmelegítés után vékonyan beolajozzuk a gofrisütő vaslapjait, és kb. 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Siccike!

    Tegnap elkészítettem a reform gofridat!
    Nagyon-nagyon-nagyon finom volt! Ízletes, könnyű, lágy és ugyanakkor mégis ropogós. Még nem vega-reform ételekben utazó családtagjaimnak is bejött! Én magam pedig eszméletlen jót ettem belőle: vaníliás túrókrémmel, illetve St. Dalfour-féle hozzáadott cukrot nem tartalmazó, 50%-os gyümitartalmú eperlekvárral fogyasztottam.
    Köszönöm szépen a recptet és az élményt :-)!
    Ja, és képzeld, ma én is "beTescoztam" a 100 legjobb reform desszert című könyvet. Délután át is lapoztam, nagyon sok szimpi receptet találtam benne. Egy-két dolgot biztosan kipróbálok majd belőle.
    Szóval a könyvtippet is köszönöm :-)!

    Szép hétvégét Neked és kis családodnak!

    :-)

    Adéle

    VálaszTörlés
  2. Előbbi megjegyzésemből kimaradt, pedig mindenképp szerettem volna írni: nagyon érdekes volt olvasni, amiről a recept előtt írsz... Velem is ugyanez történt. Hihetetlen, de a bejgyzésnek ezt a részét, akár én is írhattam volna. Mármint amióta vegetáriánus és amennyire lehet tudatos-reform módon táplálkozom, gyakorlatilag egyáltalán nem kívánom a "klasszikus" édességeket: csokiszeletet, nápolyit, cukrászsütit. Ha valami édesre, akkor általában gyümölcsre, joghurtra, túrókrémre, müzliszeletre vágyom. Ill. olyan típusú nyalánkságra, mint pl. a reciben szereplő gofri :-) Azt hiszem mostanában kezdem felfedezni a reform-sütiket: egész szimpatikusak...
    Szerinted miért lehet ez, mi lehet az oka? Gondolod összefügg a vegetáriánussággal?

    Adéle

    VálaszTörlés
  3. Kedves Adéle!
    Nagyon örülök, hogy jól sikerült a gofri és a töbi családtagnak is ízlett! A könyvre teljesen rálelkesedtem azóta én is, a karácsonyi gyümölcskenyeret már ki ispróbáltam, és nagyon finom lett!
    Ami a hagyományos sütikről való leszokást illeti, úgy gondolom, mindenképpen összefügg a vegetáriánussággal, illetve minimum a reform-étkezéssel. Ahogy ugyanis egyre kevesebb finomított lisztből készült és agyoncukrozott ételt eszünk, csökken az itánuk iránt érzett vágyunk is. Ezek a gyorsan felszívódó szénhidrátok ugyanis gyorsan a vérbe kerülnek, hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ami gyors inzulintermelődést vált ki, a vércukorszint szintén gyorsan csökken. Az alacsony vércukorszint azonban egyike az éhség érzet kialakulásáért felelős folyamatok beindítójának. Ha pedig ezt az éhséget ismét gyorsan felszívódó szénhidrátokkal csillapítjuk, akkor ez a folyamat újra és újra megismétlődik.

    Szép hétvégét, jó főzőcskézést neked is!:-)

    VálaszTörlés