Oldalak
2007. szeptember 26., szerda
Vashelyzet és hús(mentes) - helyzet
2007. szeptember 25., kedd
Fahéjas szilvás papucs (lakto-ovo)
Ennek a receptnek az alapjait is a Kismama Konyhájából vettem, csak némiképp reformosítottam. Babóca nagyon lelkesen segített magokkal szórni a tetejét, így kissé eklektikus a díszítés.:-) Amúgy szívesen fogyasztotta uzsonnára, illetve reggelire, de 2 napnál tovább nekem nem igazán állt el, mert nagyon megszikkadt...
Szilvás papucs
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
40 dkg héjában főtt krumpli
1 dl joghurt, vagy kefir
2 cs. szárított élesztő
1 dl tej
só
2 ek. étolaj
1 tojás
szezámmag, mák
A töltelékhez:
70 dkg nagyon érett, nem lédús szilva
1 kk. fahéj
Hámozzuk meg még forrón a burgonyát, és villával, vagy krumplinyomóval törjük át. Szórjuk rá az élesztővel elkevert lisztet, a sót, öntsük bele a kefirt, és az olajat. Gyúrjuk rugalmas tésztává, majd kelesszük meleg helyen legalább 1 órán át. Közben mossuk meg és magozzuk ki a szilvát. Vágjuk kicsi darabokra, szórjuk meg fahéjjal.
Lisztezett felületen kb. 10 cm átmérőjű rudat formálunk a tésztából. Éles késsel 1 cm vastag korongokat szeletelünk belőle. Sodrófával kinyújtjuk a korongokat kb. 3 mm vastagra. Két teaáskanyálnyi fahéjas szilvát kanalazunk a körlap egyik felére, a másik felét ráhajtjuk, és villával lenyomkodjuk a szélét. Megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal, mákkal. Negyedórás utókelesztés után 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük kb. 30 perc alatt.
2007. szeptember 20., csütörtök
Reform gofri juharszirupos mandulakrémmel (lakto-ovo)
Lassan 2 hónapja, hogy átálltam a tudatosabb vegetáriánus étkezésre, és azt tapasztaltam magamon, hogy noha korábban a férjemmel közösen szinte minden este bevágtunk kb. egy fél tábla Milkát a "24" egy-egy újabb epizódja alatt, majd hétvégenként tömény sütemény-vadászatot kezdtünk helyi cukrászdánkban, az elmúlt egy hónapban alig kívántam az édességet. A csokira szinte rá sem bírok nézni, a cukrászdai krémes sütikre szintúgy, és fagyit sem kívánok... Én, akitől bármit el lehetett venni, d a krémes sütiket nem!:-)
A recept egy visszafogott zsírtartalmú variáció, hogy ne tocsogjon a zsírban!
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
50 gr vaj, vagy margarin
70 gr nádcukor
1/2 vaníliarúd, kikaparva
3 tojás
2 ek. natúr joghurt
200 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
1 tk. sütőpor
50 gr mandula, darálva
ásványvíz (amennyi egy sűrűbb palacsintatésztához kellene)
A juharszirup
Íme néhány hasznos infó erről a nálunk még továbbra is kevésbé ismert alapanyagról, mely saját tapasztalatom szerint nem olyan édes, mint a méz, és enyhén karamellás ízű.
Senki sem tudja pontosan, hogy az indiánok mikor fedezték fel a cukorjuharfa nedvének különleges, édes ízét, de a francia telepesek tőlük a 17.-18. tudták meg, hogy a fa könnyen hozzáférhető édes nedvet rejt. A juharszirup ettől kezdve szerepel a kanadaiak étrendjében, mint elsődleges édesítő és mint nagyszerű energiaforrás, s a nemzetgazdaságukban, mint az egyik legfontosabb mezőgazdasági exportcikk.
A juharfa nedve nagyrészt vízből, 3.5% cukorból, ásványi anyagokból és egyéb tápanyagokból tevődik össze. Színét befolyásolja az időjárás és a cukorjuharfa fajtája is, a sötétbarnától az egészen világos borostyánszínűig minden árnyalatban előfordulhat: minél sötétebb a szirup, annál erősebb az íze. A legjobb az A és B minőségű (A-D-ig terjed a jelölésük), felbontás után a hűtőben tárolandó!
A szélsőséges időjárás miatt a juharfának egy rövid, de gyakran igen meleg nyár alatt kell energiát felhalmoznia, ezt keményítő formájában, a gyökereiben raktározza el. A jó idő beköszöntével a keményítő 100%-os természetes cukorrá alakul át. Ezt csapolják le, és ebből készítik később a szirupot.
A hagyományos juharcsapolási módszer szerint lyukakat fúrnak a min. 30-40 éves fába, egy vödröt helyeznek alá és várják, hogy a nedű kicsöpögjön. Az így nyert édes folyadékot egy kádba gyűjtik, és szánnal húzzák az úgynevezett "cukros kunyhókig", ahol nagy üstökben főzik fel szirup sűrűségűre. Negyven liter szirupból készül egy liternyi juharszirup.
Vásárlási tipp: én a DM Alnatura termékét vettem (A-kategóriás), ami 250 ml 1.200 Ft körül van, de pl. a német Rapunzel-től 2.400 Ft 250 ml (ez utóbbit láttam az Auchan bio-részlegén is).
2007. szeptember 17., hétfő
Ropogós tofugolyócskák (lakto)
Most viszont beletrafáltunk, csak úgy fogytak a tofugolyócskák!:-)) A recept jó próba lehet a tofu megszerettetésére a gyerekekkel!
Ropogós tofugolyócskák
Hozzávalók (4 főre):
500 gr tofu, villával szétnyomva
60 gr Parmezán sajt, frissen reszelve
60 gr teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
2 ek. petrezselyemzöld, finomra aprítva
2 ek olívaolaj
2 ek szójaszósz (a világos, nem a pikáns típusú)
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
6 ek. őrölt szezámmag (tahini)
A szezámmag kivételével összekeverjük az összes hozzávalót botmixerrel, vagy konyhai robotgéppel. Vizes kézzel kis golyócskákat formázunk, meghempergetjük őket az őrölt szezámmagban és forró olajban aranybarnára sütjük.
Tipp: jól illik hozzá a burgonya, és a cukkiniszósz.
2007. szeptember 15., szombat
Üdvözöllek!:-)
Miután sikerült nem kicsit besokallnom a Nők Lapja Cafe blogszerverének alkalmatlanságain és nem kevés időt rabló gyengeségein, úgy döntöttem, átköltözünk a blogspotra!
Sok munka és jónéhány hosszú éjszaka árán sikerült áttelepíteni a Vegagyerek blog eddigi bejegyzéseit.
A 2007. szeptember 15-ig megjelent bejegyzésekhez tartozó hozzászólásokat a http://vegagyerek.blog.nlcafe.hu/ címen találod.
Remélhetőleg nem csak én, hanem Te is örömöd leled majd a megújult külső nyújtotta plusz funkciókban, mint pl. a részletes archívum, és recept-, illetve receptkereső!
Olvass minket továbbra is és főzz velünk!;-)
siccike + Babóca
2007. szeptember 13., csütörtök
Cukkiniszószos quinoa (lakto)
Cukkiniszószos quinoa
Hozzávalók (4 főre):
2 ek. olívaolaj
2 vöröshagyma, felaprítva
250 gr quinoa
1/2 l zöldségleves
1 ek. vaj
1 gerezd fokhagyma, szétnyomva
400 gr cukkini, durvára reszelve
1/4 l tej
só, bors
Üvegesre pároljuk az egyik hagymát az olívaolajon. Hozzáadjuk a quinoa-t és felöntjük a zöldséglevessel, felforraljuk, majd kis lángon kb. 20 percig főzzük. A másik hagymát és a fokhagymát a vajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a reszelt cukkinit és néhány percig pároljuk. Felöntjük a tejjel, felforraljuk és kb. 10 percig főzzük. A szószt botmixerrel pürésítjük, végül sózzuk-borsozzuk. A quinoa-t a szósszal tálaljuk.
Jól illik hozzá a frissen reszelt sárgarépa, olívaolajjal, vitromlével, sóval ízesítve.
2007. szeptember 11., kedd
Aranyérmes:-) spenótos nudli (lakto)
A receptet a Kismama Konyhájából vettem. Igaz, kicsit munkás a nudli, de aki szeretne kicsit csalni, használhat esetleg fagyasztottat is.
SPENÓTOS NUDLI
Hozzávalók (4 főre):
70 dkg meghámozott, főtt Ella krumpli, még melegen áttörve
3 teáscsésze finomliszt (na igen, kivételesen fehér lisz volt...)
2 ek. tejmentes margarin
1 ek. vaj
só
0,5 kg mirelit parajkrém (én friss spenótból cisnáltam)
2 gerezd fohagyma
2 dl főzőtejszín
reszelt Parmezán sajt
Gyúrjuk össze az áttört krumplit liszttel és margarinnal, sózzuk meg egy picit, majd formáljunk belőle lisztezett deszkán hosszú hurkát. Forraljunk fel egy nagy lábasban sós vizet. Vágjunk késsel kis darabokat a hurkából, két tenyerünk közt sodorjuk nudlivá, majd dobjuk a forrásban lévő vízbe. Ha feljönnek a tetejére, szűrővel halásszuk ki, és serpenyőben forgassuk meg olvasztott jban vagy olajban. Közben egy másik lábasban melegítsük meg a parajkrémet, keverjük bele a péppé zúzott fokhagymát, sót és főzőtejszínt, majd forraljuk össze egy pillanatra. A nudlikat ezzel a mártással, parmezánnal megszórva tálaljuk.
Tipp: 7-8 hónapos baba eheti a nudlit magában, 1 éves kortól a spenótmártással.
2007. szeptember 7., péntek
Gyerekvegetáriánus kisokos - A VAS!
A VAS
A hármas vas-szabály
2. szabály: C-vitaminnal együtt fogyasszuk a vastartalmú ételeket!
3.szabály: kerüljük a vasfelszívódást akadályozó anyagokat!
Mákos kölespuding szilvakompóttal (lakto)
Hozzávalók (4 főre):
80 gr köles, darálva
80 gr mák, darálva
100 ml tej
6 db datolya, finomra vágva
1 ek. juharszirup (én 2-t raktam bele)
1 ek. Agar-Agar (zselatin helyett)
500 gr szilva (én adtam hozzá körtét is)
2 ek. nádcukor
1/2 tk. fahéj
2007. szeptember 6., csütörtök
Padlizsános-szezámos tészta (vegán)
Ez a tészta 5-öst kapott Babócánál. A korábbiakból okulva, a szezámmagot őrölt formában (tahini) tettem rá, nem originál, mert különben csak kiköpködi. Így elkeverve, viszont nagyon bejött!
Padlizsános-szezámos tészta
Hozzávalók (4 főre):
2 db kisebb padlizsán
0,5 kg teljes kiőrlésű tészta
1 nagy fej vöröshagyma
4 ek. szezámmag, vagy szezámmag-őrlemény (tahini)
só, bors
oregánó
bazsalikom
1 ek. olívaolaj
1 pohár natúr szójajoghurt (vagy tejföl)
2007. szeptember 5., szerda
Mégis vérszegénység?! Sakk-matt!
És azt ugye tudom, hogy a szívzöreje is a vérszegénysége miatt van?Mondtam neki, hogy a kardiológus erre azt mondta, az csak vészes vérszegénységnél van így, ő viszont állítja, hogy nem, ez nem veleszületett, hanem a vérszegénység okozza, mert amiatt hígabb a vére, és gyorsabban folyik, plusz zörejt okozva. Vasat pedig adni kell, anyuka, és akkor a szívzörej is megszűnik!
Na, sakk-matt? Holnap kell visszamennem a háziorvoshoz a leletekkel, tutira ő pedig elmondja majd az 5. verziót....!
2007. szeptember 4., kedd
Uborkakrémleves kapros pesztóval (lakto)
1 salátauborka (kb. 400 gr)
1 vöröshagyma
2 ek. vaj
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. főzőtejszín
800 ml zöldségleves
só, bors
frissen őrölt szerecsendió
A kapros pesztóhoz:
2 csokor kapor
2 ek. repceolaj
40 gr tökmag, vagy napraforgómag
2 ek. tökmagolaj
2 ek. balzsamecet
só
Az uborkát hámozzuk meg, vágjuk le a végeit, szeljük hosszában ketté és vegyük ki a magjait egy kanállal. Utána kockázzuk fel az uborka húsát. A hagymát aprítsuk finomra.Olvasszuk fel a vajat egy fazékban, adjuk hozzá a hagymát és az uborkát, pároljuk együtt 2-3 percig. Szórjuk rá a lisztet, keverjük jól el és pirítsuk még 1-2 percig. Adjuk hozzá a zöldséglevest és forraljuk fel, majd kis lángon főzzük kb. 10 percig.Közben mossuk meg és rázogassuk le a kaprot. A vastagabb ágakat vágjuk le, és a megmaradt kaprot a repceolajjal és a magokkal aprítsuk fel a robotgép aprító részében. Fűszerezzük a tökmagolajjal, a balzsamecettel és sóval.Keverjük a tejszínt a levesbe és botmixerrel az egészet pürésítsük. sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Egy tányér leveshez egy evőkanál kapros pesztót kínáljunk. Jól illik hozzá a teljes kiőrlésű zsemle.
2007. szeptember 3., hétfő
Győzelem, halleluja!:-))
Készült EKG, ami tökéletes volt, így azt mondta a doktornő, hogy veleszületett ártalmatlan szívzörejről van szó, amit eddig azért nem vettek észre valószínűleg, mert a kisgyerekeknek nagyon hangos a légzése, és nehéz elkülöníteni ezeket a zörejeket. Mivel a múlt héten meg volt fázva kicsit, a fertőzés feltehetően felerősítette a zörejt, és a dokik jobban ki tudták szűrni. Amúgy az EKG alapján látszik, hogy egy nagyon aktív kisfiúról van szó, kontroll legközelebb óvoda előtt, azaz kb. 2 év múlva.:-)
Megnézte a laboreredményeket is, amire egyrészt ő is megjegyezte, hogy nonszensz egy ekkora gyerektől ennyi vért venni, másrészt ő ki meri jelenteni, hogy az ő korának megfelelő tökéletes vérképről van szó. Azért vannak megcsillagozva értékek, mert a gép automatikusan a felnőtt értékeket veszi alapul, egy 20 hónaposnak viszont tökéletes! Nem is érti, ezt a laborban miért nem jelezték...
A vas értéke ugyancsak tökéletes (a normál tartomány 8-24, neki majdnem 17), ezért vaspótlást semmiképpen sem szabad kezdeni, mert az súlyos mellékhatásokhoz vezethet! Ha pedig a a háziorvos kötné az ebet a karóhoz, maximum kérjük ki egy hematológus szakorvos véleményét is, hogy legyen még róla papírunk, de vasat semmiképpen se adjunk a gyereknek!Amúgy ez a kérdés foglalkoztatott engem is egész hétvégén a szimpla logika elve alapján, hogy ha nincs vashiány, miért adnánk neki vasat...?A fáradékonyságra annyit mondott, hogy nincs-e jobban Babóca 1 hete? Mondtam, de igen, na mert akkor tutira vehetjük, hogy ez a gyerek egyszerűen nem déli típus, hanem északi, és nem bírta a nagy nyári melegeket, az idő enyhülésével viszont kezd megkönnyebbülni.:-)
Hát, még én hogy megkönnyebbültem!:-)
Tegnap anyósnak is beszélt férjem a helyzetről, akitől aztán megkapta ő is, meg én is. Hogy ezt ő már régóta látta, mi folyik nálunk, és nagyon nem értett egyet azzal, ahogy a gyereket etetem, és határvonalat kell húzni az elveim és a gyerek egészségének veszélyeztetése között stbstbstbstsbstb...... Ezen felbuzdulva aztán utána férjem is elmondta,a mit eddig magában tartott, hogy hát igen, igaza van az anyjának és ezt abba kell hagyni stbstsbstb... Úgyhogy jól megkaptam....A hétvégén amúgy hevesen húsfőzésbe kezdtem, csináltam gyümölcsös csirkét, kiköpte. Volt spenót csirke nuggets-cel, a spenótot magában kiköpte, csirkével megette. Étteremben gyerekmenüben volt sült csirkecomb, abból majdnem egy felet bevágott...
Konklúziók számomra? Vehetem akár a gyerekem jelzéseinek is ezt az egész helyzetet. Mármint, hogy alapvetően egy igencsak erős akarattal rendelkező (mint anyja-apja:-), szuverén és határozott egyéniség, aki nem hajlandó feltétlenül alávetni magát az én étkezési elképzeléseimnek. 1 évig nem ette a húst, de most úgy tűnik mégis érdekli a kérdés... (?) Ok, tegyünk próbát! AZt bevállalom, hogy heti 2-3 alkalommal csinálok neki húsos kaját, mellette pedig próbálkozunk tovább az egészséges ételekkel. Húst pedig a bioszállítónktól igyekszem rendelni, hogy ha már hús, legalább az is ellenőrzöttebb legyen...Mindenesetre figyelnem kell jobban a gyerekem jelzéseire és el kell engednem jobban az étkezéssel/ az ő étkezésével kapcsolatos állandó paráim, dilemmáim. Stabilizálnom kell magam...!
Mert a félelmem attól, hogy nem eszik megfelelőt és eleget annyira érzékletes volt számára, hogy a legtöbb étkezésnél azonnali nemmel indított, most vsizont nem veszek erről tudomást, és másodszorra sokkal természetesebben fog neki, és eszik....
2007. szeptember 1., szombat
Helyzetjelentés.Nem jó...
Egyelőre vaspótlás kezdődik orvosilag és gyötrelmes lelkifurdalással küzdve várom a hétfői vizsgálatokat....És mától húst (is) főzök neki....(
Az pedig már más kérdés, mennyire fogja megenni.....)