Gondoltam, apránként a "köz " javára bocsátom az elmúlt hetekben összegyűjtött infókat a vegás gyerekek étkezésén belül a tápanyagokra vonatkozóan is, hogy más dilemmázó-kétkedő-aggódó anyukák is profitálhassanak belőle!:)
SZÉNHIDRÁTOK
Kezdjük a szénhidrátokkal, melyek abszolút előnyt élveznek egy egészséges táplálkozási tervben!Sokat számít, ha megjegyzed azt az alapelvet, miszerint kétes esetekben mindig szénhidrát-tartalmú élelmiszerhez fordulj! A szénhidrátok ugyanis nem hizlalnak, hanem elősegítik a jóllakottság érzését és pontosan azt az energiát szállítják, amire a gyerkőcnek szüksége van, anélkül hogy túlságosan megterhelnék a szervezetét. A szénhidrát-tartalmú élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű termékek, a burgonya és a hüvelyesek mindemellett értékes ballasztanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat szállítanak, illetve kiemelten megfelelnek a magas tápanyag-sűrűség feltételének. Fontos, hogy a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű tészta, a barna rizs, a gabonafélék, a köles, vagy a burgonya legyenek minden fogás fő összetevői! Kínálj a csemetének az étkezések között is gyakrabban egy-egy üres teljes kiőrlésű zsemlécskét, teljes kiőrlésű mazsolás zsemlét, vagy ugyancsak teljes kiőrlésű kétszersültet. Délután pedig, ha mindenképpen szeretne valami édeset, elsőként ne a tejszínes tortákra, a fehér lisztből készült tésztafélékre és leveles tésztákra gondolj, hanem szolgálj fel teljesen magától értetődően valamilyen teljes kiőrlésű süteményt.A legegyszerűbb természetesen, ha a kisgyermekeket kezdettől fogva teljes kiőrlésű termékekhez szoktatjuk. Azok a gyerekek, akik csak a teljes kiőrlésű tésztát ismerik, nem fognak olyan gyorsan fehér tésztát követelni. Ugyanez érvényes a teljes kiőrlésű kenyérre és süteményfélékre is. A szokás újra és újra visszaviszi majd a bejárt útra akkor is, ha alkalomadtán, pl. egy rokonlátogatás során, szívesen fal fel egy fehér lisztből készült süteményt (és ezen akkor sem kell drámázni!)
SZÉNHIDRÁTOK
Kezdjük a szénhidrátokkal, melyek abszolút előnyt élveznek egy egészséges táplálkozási tervben!Sokat számít, ha megjegyzed azt az alapelvet, miszerint kétes esetekben mindig szénhidrát-tartalmú élelmiszerhez fordulj! A szénhidrátok ugyanis nem hizlalnak, hanem elősegítik a jóllakottság érzését és pontosan azt az energiát szállítják, amire a gyerkőcnek szüksége van, anélkül hogy túlságosan megterhelnék a szervezetét. A szénhidrát-tartalmú élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű termékek, a burgonya és a hüvelyesek mindemellett értékes ballasztanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat szállítanak, illetve kiemelten megfelelnek a magas tápanyag-sűrűség feltételének. Fontos, hogy a teljes kiőrlésű kenyér, a teljes kiőrlésű tészta, a barna rizs, a gabonafélék, a köles, vagy a burgonya legyenek minden fogás fő összetevői! Kínálj a csemetének az étkezések között is gyakrabban egy-egy üres teljes kiőrlésű zsemlécskét, teljes kiőrlésű mazsolás zsemlét, vagy ugyancsak teljes kiőrlésű kétszersültet. Délután pedig, ha mindenképpen szeretne valami édeset, elsőként ne a tejszínes tortákra, a fehér lisztből készült tésztafélékre és leveles tésztákra gondolj, hanem szolgálj fel teljesen magától értetődően valamilyen teljes kiőrlésű süteményt.A legegyszerűbb természetesen, ha a kisgyermekeket kezdettől fogva teljes kiőrlésű termékekhez szoktatjuk. Azok a gyerekek, akik csak a teljes kiőrlésű tésztát ismerik, nem fognak olyan gyorsan fehér tésztát követelni. Ugyanez érvényes a teljes kiőrlésű kenyérre és süteményfélékre is. A szokás újra és újra visszaviszi majd a bejárt útra akkor is, ha alkalomadtán, pl. egy rokonlátogatás során, szívesen fal fel egy fehér lisztből készült süteményt (és ezen akkor sem kell drámázni!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése