2007. augusztus 8., szerda

Gyerekvegetáriánus kisokos - A FEHÉRJÉK

Folytassuk a tudománykodást a fehérjékkel!
Testünk semmilyen körülmények között nem nélkülözheti a táplálkozásban a fehérjéket, mivel azokból épülünk és nyerünk erőt. Már jó ideje túlhaladott az az előítélet, miszerint a vegetáriánusok nem jutnak elegendő fehérjéhez. Valójában a vegetáriánus konyha éppen azért minősül olyan egészségesnek, mert kevesebb fehérjét és zsírt tartalmaz, de ehelyett több vitamint, ballasztanyagot és más bioaktív anyagot tartalmaz.A modern iparosodott országokban ugyanis nem hogy túl kevés, hanem túl magas a fehérje-fogyasztás, és orvosi okokból alacsonyabb fehérjebevitel lenne tanácsos az átlagosan étkezőknél is. A tartósan túlzott fehérjebevitel pl. negatívan hat a szervezet kálcium háztartására és elősegíti a csontritkulás kialakulását. Megannyi természetes fehérjeforrás létezik, melyet a vegetáriánusok alkalmazhatnak. Ehhez tartoznak a szójatermékek, a hüvelyesek, a gabonafélék, a diófélék és a burgonya.
Igaz, hogy az egyes növények fehérjetartalma nem fedezi a teljes fehérjeszükségletet, de igazából nem nagyon van olyan, aki mindig csak burgonyát, vagy babféléket enne. Abban az esetben viszont, ha párosítunk egymással több fehérjetartalmú élelmiszert, ahogy az a vegetáriánus étkezések esetében a legtöbbször történik, a proteinek kiegészítik egymást és így biztosítják a szükséges fehérje-ellátást. Tojással, vagy tejtermékkel kombinálva a növényi fehérjeforrások biológiai értéke alig tér el a húsétól! Kiemelten kedvező párosítás pl. a gabona tejjel (pl. tejberizs), a krumpli tojással (pl. tepsis krumpli zöld mártással) és a hüvelyesek gabonával (pl. lencsés tészta).

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm a leírást, nagyon megnyugtató egy kezdő vegás anyuka számára, aki nem sok bátorítást kap kívülről!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...